Digitalisering av analoge verktøy
Siden boken Relasjonsledelse kom ut første gang i 1998, har Jan Spurkeland videreutviklet fagstoffet og supplert med nye bøker. Mange av teoriene som er beskrevet, støttes av ulike verktøy. Så langt har disse verktøyene vært analoge og i papirversjoner…
Tidlig skisse av mulig skjermbilde for kjøp og tildeling av tester.
Selskapets utviklingssjef Egil Helland har gjennom vinteren jobbet iherdig med å forberede prosessen med å gjøre analoge verktøy til digitale løsninger. La oss høre litt hva han kan fortelle oss om en slik prosess.
– Hvorfor er det viktig å digitalisere eksisterende verktøy, Egil?
– Hovedhensikten med digitaliseringen er å gjøre verktøyene tilgjengelig for dagens og fremtidens brukere på en tidsriktig måte. I tillegg vil digitale utgaver kunne samle forskningsdata for videreutvikling av teoriene, men også sette sammen og presentere data på en helt ny og annerledes måte. Og ikke minst vil det gi en helt annen brukervennlighet.
– Kan du på en lettfattelig måte fortelle oss hvordan en slik prosess foregår i praksis?
– Først og fremst handler det om å finne ut hva vi skal digitalisere og hvordan det gjøres mest hensiktsmessig for fremtidig datafangst. Deretter må vi definere hvem det er som skal bruke de forskjellige verktøyene, beskrive de forskjellige bruksområdene verktøyene vil ha for de enkelte brukergruppene, og så i detalj finne ut hvordan prosessen bør være fra A til Å for at alle brukerne skal bli fornøyd.
– Er det her det gode norske ordet “user story” kommer inn?
– Ja, det er et av verktøyene vi tar i bruk i denne fasen, hvor vi beskriver forskjellige brukerreiser i løsningen, gjerne ved hjelp av idedugnader og gule lapper på en stor tavle.
– Det høres ikke spesielt digitalt ut det, Egil?
– Nei , denne fasen er like analog som dagens verktøy, og helt avgjørende for å finne ut hva vi faktisk skal lage. Først etter at det er på plass, kan vi begynne å lage datamodeller, prototyper og programmere selve løsningene. Når vi kommer så langt går også gjerne programmering og testing hånd i hånd, forresten, og her er det viktig for oss å trekke inn reelle brukere som ikke bare tester det tekniske, men at alle funksjonene som vi i starten tegnet på tavla, faktisk virker.
Er det andre ting dere tenker spesielt på i en slik prosess?
– Det viktigste nå er å fa alle delere av løsningen til å snakkes sammen og at løsningen blir optimalt brukervennlig. Det er også helt avgjørende at datasikkerheten er ivaretatt, at data lagres i henhold til personvernregler, at GDPR er på plass og at pålogging for de som skal benytte verktøyene er smidig og brukervennlig.
– Det mange sertifiserte instruktører lurer på nå, Egil, er når kan vi begynne å bruke verktøyene, og hvilke verktøy vil bli utviklet først?
– Det siste er enklest å svare på så la meg starte der. Relasjonskompetanse med 4 delverktøy (360-bilde) og Relasjonell lagkvalitet er første prioritet. Dersom alt går etter planen håper vi å tilby disse over ferien.
– Du sa ikke noe nå om hvilken ferie Egil. Var det bevist?
– Kanskje det, smiler Egil, i det han dypdykker ned bak skjermen og fortsetter arbeidet.