Når detaljene teller!
Et sted i Spania er 23 unge spillere og 16 i støtteapparatet samlet for å forberede seg til EM i fotball for U21-herrer sommeren 2023.
1 Head of delegation, 1 tiltaksleder, 3 trenere, 1 lege, 2 fysio, 2 analyse, 1 SoMe, 1 kommunikasjon, 1 sikkerhet, 1 prestasjonscoach, 1 utstyr og undertegnede som «prestasjonshjelper».
Et godt trimmet apparat som har forberedt seg på å ta i mot 23 unge spillere fra klubber i hele Europa (7 fra norske klubber og 16 fra resten av Europa).
Relasjonell lagkvalitet krever at man jobber relasjonelt med mennesker
Fotball handler som alle andre yrker om faget. I fotball er faget det sportslige, hvordan spiller vi, formasjoner, høyt/lavt press, gjenvinning av ball, bakrom, soneforsvar. Listen er lang på alt som er viktig relatert til faget.
Fløyet inn fra hele Europa kommer 23 unge spillere med ulik «ballast i bagasjen». Noen spilte viktig kamp dagen før de ankom, andre har ikke spilt kamp på en stund, noen er småskadet og andre har ikke møtt familie/venner siden de reiste ut til en ny klubb - ulikhetene er mange og forutsetningene forskjellige.
Hovedtrener Leif Gunnar Smerud, som sammen med spillerne og støtteapparatet har tatt dette laget til EM, er en hardtarbeidende trener som tør å utforske og bygge gode lag rundt seg også utenfor banen - kanskje er det derfor nettopp denne gjengen skal spille EM?
Personlig hadde jeg gleden av å jobbe med spillergruppen og støtteapparatet 2 dager hvor fokuset var nettop å bygge lag, ikke basert på fotballfaget, men basert på relasjoner og menneskeinteresse.
Hypotesen var klar: Det å kjenne seg selv gir større innsikt i kunnskap og relasjoner til de som er rundt deg og de du skal prestere sammen med.
Alt som har med fotballfaget er grundig analysert og tenkt på, de andre prosentene som avgjør om vi slår Sveits i åpningskampen i Juni 2023 handler om relasjonell lagkvalitet og genuin menneskeinteresse.
Gjennom å investere tid i det relasjonelle minsker sjansen for misforståelser, irritasjon, konflikter og «klikkdannelser». Gjennom å forstå hvem jeg egentlig er og derigjennom bli bedre på å lese andre øker lagets relasjonelle kapital betydelig.
Leif Gunnar Smerud og hans team tør å utfordre, tør å tenke ut av boksen, tør å trekke til seg ekstern kompetanse og tør å ufarliggjøre ulikheter på en måte som skaper sterke relasjoner og som øker sjansene for at også de fotballfaglige prestasjonene blir bedre.
Kanskje er det nettopp dette som gjør at Norge U21 slår Sveits i åpningskampen, vinner gruppa si og til slutt kan tittulere seg Europamester i fotball. Det skal ihvertfall ikke stå på det relasjonelle - hverken på eller utenfor banen.
Sterkere sammen og lykke til i EM